I. AKTUALNOŚCI

Koncert Charytatywny Agi Zaryan – podziękowania

5 kwietnia 2019 miał miejsce wyjątkowy koncert charytatywny jednej z najbardziej rozpoznawalnych w świecie artystek jazzowych młodego pokolenia – AGI ZARYAN, której na scenie towarzyszył pianista MATEUSZ PAŁKA.

Zarząd Polskiego Towarzystwa Wspierania Chorych na Idiopatyczne Włóknienie Płuc kieruje serdeczne podziękowania do Pani AGI ZARYAN, która swoją wyjątkową osobowością, pozytywnym nastawieniem do świata  oraz niespotykanym talentem wokalnym stworzyła magiczną atmosferę podczas występu w trakcie Koncertu Charytatywnego  na rzecz chorych na IPF.

Dzięki działaniu pro publico bono Pani AGI ZARYAN udało nam się zgromadzić dalsze dodatkowe środki na zakup przenośnych koncentratorów tlenowych dla członków naszego Towarzystwa dotkniętych tą nieuleczalną chorobą.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy!

W imieniu PTWChNIWP-IPF
Dariusz Klimczak
Prezes

Dziękujemy za wspólny muzyczny wieczór miłośnikom wspaniałej muzyki i subtelnych emocji, którzy wsparli zakup koncentratorów tlenowych.

Poniżej krótka fotorelacja, która powstała dzięki “Tomasz Wierzejski – FOTONOVA”.

Bardzo dziękujemy za uwiecznienie tych wszystkich magicznych chwil.

fot. Tomasz Wierzejski/FOTONOVA

fot. Tomasz Wierzejski/FOTONOVA

 

 

fot. Tomasz Wierzejski/FOTONOVA

 

fot. Tomasz Wierzejski/FOTONOVA

fot. Tomasz Wierzejski/FOTONOVA

fot. Tomasz Wierzejski/FOTONOVA


Zapraszamy na wyjątkowy Koncert Charytatywny Agi Zaryan.

Na scenie Artystce towarzyszyć będzie pianista Mateusz Pałka.

 

 

 

AGA ZARYAN

Twórczość Agi Zaryan to kwintesencja tego, co najlepsze w historii jazzu, a zarazem kontynuacja tradycji legendarnych dokonań wokalistek jazzowych. Światowe uznanie Artystka zawdzięcza wyjątkowemu stylowi z charakterystyczną lekkością frazowania i ciepłym matowym tonem głosu.

Aga Zaryan jest laureatką najważniejszych nagród w świecie muzycznym, od lat uznawaną za najlepszą wokalistkę jazzową w Polsce (ankieta Jazz Top – magazynu Jazz Forum). Jej płyty sprzedają się w rekordowych nakładach, udowadniając, że ambicja i wysublimowany styl pozwalają dotrzeć do szerokiego grona publiczności. Artystka podbija serca publiczności koncertując na całym świecie.

Aga Zaryan jest również aktywną działaczką społeczną, m.in: Ambasadorką PAH, sojuszniczką KPH.  Za swoją działalność została wyróżniona nagrodą Gwiazda Dobroczynności 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=6LB6f8z_cpY

Dyskografia:
2002/2007 – “My Lullaby” – album CD – Złota Płyta
2006 – “Picking Up The Pieces” album CD – Poczwórna Platynowa Płyta
2007 – “Umiera piękno” – album CD – Podwójna Platynowa Płyta / Fryderyk
2008 – “Live at Palladium” – album 2CD/DVD– Poczwórna Platynowa Płyta             
2010 – “Looking Walking Being” album CD – Podwójna Platynowa Płyta
2011 – “A Book of Luminous Things” album CD – Platynowa Płyta
2011 – “Księga olśnień” album CD – Złota Płyta / Fryderyk                                     
2013 – “Remembering Nina & Abbey” – Platynowa Płyta
2018 – “What Xmas Means To Me”
2018 – “High & Low”

Centrala Management 2019

MATEUSZ PAŁKA

Mateusz Pałka (1993) – polski pianista, improwizator, kompozytor. Artysta jest jednym z najciekawszych pianistów jazzowych młodego pokolenia. Zachwyca dojrzałą grą, subtelnością, dbałością o każdy dźwięk i profesjonalnym warsztatem. W jego pianistyce drzemie duch impresjonizmu i romantyzmu.

“Wysublimowany, uważny i wrażliwy pianista grający w sposób, który powoduje że chce się go słuchać. Umiar i pasja. Jest leaderem, który tworzy ważną przestrzeń dla innych z jego składu. Jestem ciekawa jego kolejnych muzycznych kroków i trzymam kciuki za następne projekty, których wiem że ma sporo w planach” AGA ZARYAN


Podsumowanie roku 2018 w pneumonologii- informacje o IPF

Zapraszamy do obejrzenia podsumowania roku 2018 w pneumonologii. Informacji o IPF udzieliła w wywiadzie Pani dr Katarzyna Lewandowska z Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie: (wystąpienie od 55 minuty 12s).


Podsumowanie Tygodnia IPF 2018

22 września 2018 w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie w ramach Tygodnia IPF 2018 odbyło się sympozjum pt. „Kompleksowa opieka nad chorymi na włóknienie płuc”, a 23 września Piknik IPF w Kuźni Golfa na Polach Mokotowskich. Była to doskonała okazja do spotkania i wymiany doświadczeń pacjentów, lekarzy i ekspertów w dziedzinie chorób płuc.

Naszym głównym celem jest szerzenie wiedzy na temat idiopatycznego włóknienia płuc. Szacuje się, że w Polsce chorych może być nawet dwukrotnie więcej, niż tych zdiagnozowanych. W ramach podejmowanych przez nas działań edukacyjnych, kolejny raz organizujemy obchody Światowego Tygodnia IPF, dzięki czemu pacjenci mogą podzielić się swoimi doświadczeniami i otrzymać dodatkowe wsparcie i konsultacje specjalistów podczas Pikniku IPF” — komentuje dr hab. n. med. Katarzyna Lewandowska z Polskiego Towarzystwa Wspierania Chorych na IPF

W trakcie pikniku uczestnicy i zaproszeni goście mieli możliwość wykonania bezpłatnych, profilaktycznych badań spirometrycznych oraz konsultacji z lekarzami, rehabilitantami i dietetykami. W trakcie trwania spotkania miał miejsce pokaz ćwiczeń oddechowych, przeprowadzono aukcję charytatywną, a czas umiliły występy artystyczne.

Dziękujemy naszym wspaniałym artystom: Zespół EB Sound, Mariusz Patyra, Gary Guthman, Sasha Strunin, Małgorzata Zalewska, którzy zechcieli uświetnić nasze spotkanie i wesprzeć naszych chorych podczas Pikniku Tygodnia IPF 2018.

W stronę naszych Artystów kierujemy słowa uznania i podziwu. Dziękujemy Artystom Muzykom za wspaniały pokaz talentu, artyzmu i piękna, za mistrzowskie wykonania.

MAŁGORZATA ZALEWSKA, SASHA STRUNIN,GARY GUTHMA

MARIUSZ PATYRA

 

Zespół EB Sound

 

 

ZESPÓŁ EB Sound

 

Dziękujemy naszym sponsorom: Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc, Boehringer Ingelheim, Roche Polska, ElektroTechMed, SaltPepper, Lindt za finansowe wsparcie organizacji Tygodnia IPF 2018. Dziękujemy Kuźni Golfa za udostępnienie miejsca i stworzenie piknikowej atmosfery.

Zdjęcia z obchodów Tygodnia IPF 2018 czytaj dalej


Serdecznie zapraszamy Państwa na Tydzień IPF 2018

Serdecznie zapraszamy!


POBIERZ LISTĘ OŚRODKÓW >>>